Choď na obsah Choď na menu
 

grafika_brzobohaty.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZOMREL RADEK BROBOHATÝ

Česť jeho pamiatke

Správu o jeho smrti priniesla Česká televízia a pre Novinky.cz ju potvrdila Hana Gregorová. Viac odmietla konkretizovať. Podľa českého Blesku mu zlyhalo srdce. So srdcom mal Radek v posledných rokoch vážne problémy. Blesk dodáva, že v posledných týždňoch bol unavený, veľmi slabý, čo mohlo zapríčiniť zlyhanie srdca.

Radoslav Brzobohatý sa narodil 13. septembra 1932 vo Vrútkach. Zajtra by sa teda dožil 80 rokov. Známy filmový a divadelný herec sa zviditeľnil vo filmoch Všichni dobří rodáci, Sněženky a machři, Ucho, Pěnička a paraplíčko. V  roku 1988 získal ocenenie zaslúžilý umelec. Mal syna Ondřeja a manželku Hanu Gregorovú. Jeho predchádzajúcimi manželkami boli Jarmila Kolářová a Jiřina Bohdalová. Vlastnil svoje vlastnéd divadlo (Divadlo Radka Brzobohatého).

 

AKO NAŇ VZPOMÍNAJÚ KOLEGOVIA: 

303825_482741368416964_2029945817_n.jpg 

Ondřej Brzobohatý (syn): "Odišiel mi najväčší parťák, kamarát a najlepší otec na svete. To strašne bolí. A podľa mňa to bol jeden z najslušnejších ľudí, ktorí tú existovali na tomto svete".

Květa Fialová (herečka): "Úplne ma to zaskočilo. Čo k tomu môžem povedať. Milujem ho, milujem ho, milujem ho a už sa za ním teším hore," povedala známa herecká persóna a vzápätí sa rozplakala. Brzobohatý jej utkvel v pamäti najmä v spoločnej hre Na zlatom jazere. "Stretávali sme sa tak, ako sa herci stretávajú a prelínajú," spomína Fialová.

Hana Gregorová (manželka): "Nemám iba jednu jedinú (spomienku), ktorá by bola nejaká, prosto, úžasná."

Jaroslava Obermaierová (herečka): "Ja som to práve videla v správach. Je to šialené, mali sme ísť na jeho narodeniny, je to strašne smutné. Asi pred tridsiatimi rokmi sme točili film na Slovensku. Leteli sme lietadlom ráno do Bratislavy a Radek celkom nerád lietal a držal sa ma za ruku alebo si dal vodku. To bolo u takého chlapa zábavné. Ja som ho brala, akože to je príma v lietadle a on mal taký blbý pocit. Tak som sa mu vždy smiala," spomína si herečka na čas strávený s hercom.

Jana Švandová (herečka): "Je to pre mňa strašná rana, bol to môj kamarát a kolega a som hrozne šťastná, že som si s ním zahrala jednu zo svojich najkrajších úloh v Grékovi Zorbovi."

"Vždy je to smutné, keď niekto odíde, ale keď odchádzajú kamaráti a blízki ľudia, to je ešte horšie. Vždy to človeka zaskočí a prekvapí. Je mi to hrozne ľúto. On urobil toľko krásnych rolí a za sebou má toľko krásnej práce, že on s nami ešte dlho bude. Možno fyzicky odišiel, ale tie roly s nami zostávajú. Pokoj jeho duši," povedal pre agentúru SITA slovenský herec Ady Hajdu.

"Jednu scénu sme nakrúcali vo dvore malostranského domu. Keď tam Radek vošiel, rozhliadol sa povzdychol si, 'Ako sa ten život uzatvára... Tu som točil so Steklým svoj prvý film Mstitel.1041602_bohdalova-brzobohaty.jpg A teraz tu s tebou po 50 rokoch točím svoj posledný.' Vtedy som mu hrozne vynadal, 'Radek, aký posledný? Nakrútime spolu ešte množstvo filmov!' Tak veľmi by som si prial, aby Radek vtedy nemal pravdu. A tak tomu skvelému, čestnému a do posledného dychu silnému chlapovi posielam do neba odkaz: 'Mám ťa rád, najlepší z Valachov'," uviedol pre iDNES.cz filmár Jiří Strach, ktorý režíroval snímku Vrásky z lásky (2012).

"Poznali sme sa od môjho príchodu do vinohradského divadla a on si ma vzal za svojho, pretože bol kamarát môjho otca. Povedal mi, že keď som Ládikov syn, tak mu môžem hovoriť všetko. A ja som to potom veľmi rád a často zneužíval. Takže sme spolu odohrali niečo vo Vinohradskom divadle a vďaka príležitosti, ktorú sme dostali od Jirku Stracha vo filme BrainStorm, ten potom dostal aj Elsu (televíznu cenu, pozn. red.) a potom aj vo Vráskach z lásky. V oboch prípadoch sme hrali syna a otca, takže sa osobný vzťah mohol obohatiť aj o profesný. Som v šoku, keďže pri nakrúcaní Vrások bol Radek úplne fit," povedal herec Ivan Trojan.

"Odišiel obrovský chlap a veľký herec. Ešte včera sme natáčali," povedala pre iDNES.cz herečka Veronika Freimannová.

"Bol to typ mužného herca, akým je snáď už len František Peterka. Je mi to veľmi ľúto," uviedol pre iDNES.cz herec Jiří Krampol.

,,Bol to môj kamarát a ja som hrozne šťastná, že som si s ním zahrala jednu z mojich najkrajších úloh v Grékovi Zorbovi," povedala pre Mediafax herečka Jana Švandová.

,,Bol to jedinečný herec a manžel našej kamarátky Hanky Gregorovej. Osobne som sa s ním poznala. Aj naposledy, keď som bola v Prahe, tak som ich navštívila. Radek bol ohromný, vtipný a príjemný chlap s obrovskou dávkou sexepílu a mužnosti. Pevne verím, že sa netrápil. V utorok ešte nakrúcal seriál. Myslím, že pre herca je to česť, keď zomrie v čase, keď je ešte aktívne činný," povedala Zdena Studenková pre Topky.sk.

,,Pre mňa je to bolestný šok. Aj pre môjho manžela Jozefa Adamoviča. Inak to nemôžem nazvať. Je to veľká strata nielen pre českých kolegov, ale aj pre nás. Bol to skvelý človek a herec," povedala Božidara Turzonovová pre Topky.sk.

,,Teraz som to zistila. Je to veľmi smutné a je mi to veľmi ľúto. Mala som ho naozaj rada. Dožil sa vysokého veku v dobrom zdraví. Aspoň, čo si ho ja z posledného obdobia pamätám. Bol obrovský profesionál, mala som ho veľmi rada," povedala Zuzana Mauréry pre Topky.sk.

,,Úplne sa mi rozbúšilo srdce, nevedela som, že zomrel. Som zaskočená a v šoku. Je mi to veľmi ľúto. Spomínam si na neho s veľkou úctou. Nedávno reprízovali náš seriál a pozrela som si pár častí. Zaspomínala som si, ako mi po jednej vypätej scéne dokonca poďakoval za to, ako sme zahrali. K jeho úmrtiu nemôžem povedať nič iné, iba to, že som si ho vážila. Bolo mi cťou pracovať s ním. Vyslovujem úprimnú sústrasť celej jeho rodine," povedala Oľga Belešová pre Topky.sk.

,,Akurát v týchto dňoch som na neho myslela. Bol to obdivuhodný človek, chlap so srdcom na správnom mieste a veľký džentlmen. Mala som ho veľmi rada, jeho také chlapské, mužné herectvo. Patril k mojim obľúbencom. Som rada, že som ho poznala osobne, bol to nenahraditeľný človek," povedala Emília Vašáryová pre Topky.sk.

,,Toto som vôbec nevedela. Je mi to ľúto. Ten film (Zostane to medzi nami, 2004, pozn. SITA) bol už dávno a na pľaci sme sa nestretli, ale občas sme sa videli v spoločnosti. Bol to skvelý človek aj umelec," povedala Anna Šišková pre Topky.sk.

,,Ježišmária. To je smutné. Odišiel jeden úžasný herec, človek, chlap na správnom mieste. Mal som ho veľmi rád, to bol skutočný chlap, bol symbolom naozajstného muža. Za príležitosť, že som hral a stretával sa s týmto človekom, som vďačný. Kto ho stretol, musel si ho obľúbiť a vážiť," povedal Maroš Kramár pre Topky.sk.

,,Táto správa ma naozaj zasiahla. Bol to úžasný človek a môžem hovoriť o šťastí, že som ho mohol spoznať a spolupracovať s ním," povedal Karol Csino pre Topky.sk.

,,To nemyslíte vážne, som vo vlaku - na ceste na jeho oslavu osemdesiatych narodenín. Som v šoku, to je strašné, ste ma zaskočili, takto deň pred osemdesiatkou. Poznáme sa už strašne dlho, boli sme veľmi dobrí kamaráti, hrali sme spolu v divadle. Bol to žiarivý vzor. Naposledy som ho videl pred troma týždňami a bol v pohode. Dcéra aj s jeho manželkou mu pripravovali oslavu jeho narodenín na piatok večer v Prahe," povedal Andrej Hryc pre Topky.sk.

,,Chcem jeho pani manželke vyjadriť úprimnú sústrasť. Šokovali ste ma touto správou, mne sa zdalo, že má pred sebou ešte veľa rokov šťastného života," povedal Štefan Skrúcaný pre Topky.sk.

"On bol ohromný v tom, že mal strašne rád Slovensko. Vyrastal vo Vrútkach a za slovenského štátu musel ako malý chlapec utiecť, pretože boli Česi. Napriek tomu nezatrpkol, strašne rád sem chodil. Stále hovoril so strašnou láskou o Slovensku. Keď som s ním točil, bol milý, nemal som z neho stres. Bol to rozvážny, pokojný a rozumný človek. Hane vyjadrujem úprimnú sústrasť," povedal Ľuboš Kostelný pre Topky.sk.

 

POSLEDNÝ ROZHOVOR: (pár dní pred smrťou)

1396430_hana-gregorova-radoslav-brzobohaty-tragedia-smrt-herec-praha-manzel-manzelka-vdova.jpgNeprekáža vám, keď vám velí žena?

Vôbec nie. Som šťastný, že som pred 32 rokmi stretol Hanku, lebo ona je presne dievča do nepohody.

Ako ste sa zoznámili?

Hovorím, že za ňu vďačím strane a vláde. Keďže som dlho nesmel kvôli filmom Ucho a Všichni dobří rodáci nakrúcať z politických dôvodov, režisér Martin Holý mi vydupal film Noční jazdci na Slovensku. A ja som pri tom nakrúcaní stretol Hanku, ktorá tam tiež účinkovala.

To je trochu irónie - vo filme Ucho ste hrali s vtedajšou ženou Jiřinou Bohdalovou...

Ja som sa trochu bránil, lebo som mal pocit, že filmov s našou dvojicou je už veľa. V tom filme dá hrdina partnerke facku. Iba Jiřina to zvládla s gráciou. A hlavne, bola v tom filme bezkonkurenčne najlepšia.

S Jiřinou ste sa pred kamerou stretli po dlhých rokoch až vlani?

Nakrúcanie filmu Vrás­ky z lásky bolo veľmi príjemné a myslím, že to i po rokoch pred kamerou funguje.

Vždy sa hlásite k Valašsku. Čo slivovica, dáte si?

Veľa som jej za život nevypil. Som skôr vinár. Ale nedám na ňu dopustiť. Viem, že vie liečiť niektoré neduhy lepšie ako lieky.

Z vlastnej skúsenosti?

Nakrúcali sme niečo na Južnej Morave. V okolí bola prasacia chrípka a ja som ju chytil. Navzdory úsiliu lekárov to nepovoľovalo. Prišiel som o hlas. Až za mnou prišiel primár, tiež Valach, so slivovicou. ,Radošu, nikde to nehovor!‘ prikázal mi. Zvaril deci slivovice, pridal deci prevarenej vody a lyžicu medu. Potom to zopakoval a poslal ma do postele. Potil som sa ako kôň. Keď som sa o dve hodiny zobudil, hovoril som normálne a horúčky odišli. Primár mi poradil, aby som, ak na mňa ide nachladnutie, kloktal slivovicu.

Vraj ste ju nosili aj Werichovi. Je to pravda?

Zoznámila nás moja vtedajšia žena Jiřina Bohdalová, ktorá u neho hrala v divadle. Išiel som s ňou na návštevu k Werichovcom. Priniesla mu valašskú slivovicu, ktorá je iná než ostatné, pretože sa robí z trniek. Werich ju predtým nikdy neochutnal. Môj darček prijal s potešením. 1396429_hana-gregorova-radoslav-brzobohaty-tragedia-smrt-herec-praha-manzel-manzelka-vdova.jpg

Ako sa chlapec z Valašska stane hercom v Prahe?

Na textilnom učilišti sme mali amatérsky divadelný súbor, a nebyť Láďu Peška, možno by som sa profesionálnym hercom ani nestal. On ma objavil v amatérskych súťažiach a potom držal nado mnou ochrannú ruku. Bol to skvelý chlap. A tiež veľký profesor.

Takže žiadna divadelná tradícia?

Dedo bol námorný kapitán a v roku 1915 sa prihlásil do námornej akadémie. Mal len 14 rokov. Od roku 1932 bol námorníkom obchodného loďstva a dotiahol to až na strojného dôstojníka.

O niekoľko dní máte 80. Máte recept na dobrú kondíciu?

Jogu. Po strašnom páde na lyžiarskych pretekoch v roku 1954 som mal poškodenú chrbticu, ochrnuli mi ruky a nohy. Doktori ma dali dohromady, ale po desiatich rokoch sa to behom nakrúcania zopakovalo. Vtedy som veľmi trpel, mal som strašné migrény a hovorili mi, že vozík ma neminie. Vtedy mi asistent primára odporučil jogu. Vybral mi takú zostavu zo siedmich cvikov – a tých sedem cvikov mi zachránilo normálny život. Odvtedy cvičím každý deň.

 

AKO SA TO VLASTNE STALO:

Herec mal mať v piatok veľkú oslavu svojich 80. narodenín. "Čo vám mám k tomu, k takému hroznému povedať. Zomrel..", smutným hlasom povedala pre Nový Čas Hana Gregorová. Podľa informácií českého Blesku bol v posledných týždňoch hrozne zoslabnutý a vyčerpaný.

"Je to príliš čerstvé - nehnevajte sa," reagovala na úmrtie svojho kolegu a bývalého manžela herečka Jiřina Bohdalová. Podľa zdroja z Českej televízie Brzobohatý aj včera nakrúcal ďalší diel obľúbeného seriálu Vyprávěj. Už počas práce pred kamerou sa mal sťažovať na to, že mu nie je dobre. Pohoršilo sa mu vraj vo chvíli, kedy točil bližšie neurčenú tragickú scénu, píše denník Aha!

 

POSLEDNÉ FOTO-ZÁBERY:

1394943_radoslav-brzobohaty-vypravej.jpg1395083_radoslav-brzobohaty-radek-brzobohaty-nina-diviskova-vypravej-nakrucanie.jpg1394937_radoslav-brzobohaty-vypravej-crop.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PESNIČKY A VIDEO-SPOMIENKY:

V roku 1985 Radek Brzobohatý naspieval pre LP Jiřího Zmožka - Už mi lásko není 20 let, autorskú piseň Jiřího Zmožka s textom Zdeňka Rytířa - Tam u nebeských bran (pôvodne spieval Michal Tučný). 

 

 

Druhá spomienka je tiež s Jiřím Zmožkom, tentokrát pôjde o televízny záznam z programu Abeceda O+B, kde zaspieval zmes ľudoviek.

 

 

Tretia spomienka je z roku 2002, z programu Manéž Bolka Polívky, kde zaspieval svetoznámu pieseň My Way s českým textom Zdeňka Borovce - Má pouť (Kéž se to vrátí).

 

 

INÉ SPOMIENKY:

ukážka zo spomienkovej knihy Jiřiny Bohdalovej - Fenomén Bohdalka, kde spomína na spoločné manželstvo:

k12.jpgDruhé manželství s Radkem Brzobohatým trvalo dvanást let, ale žili jsme spolu déle. Nespomínám na společně prožitou dobu ve zlém, třebaže jsem se rozváděla nerada. Byla jsem zvyklá na život v páru a starost o rodinu mám v sobě. Najednou jsem byla sama... A pak, bylo mi padesát... a to rozvod nejspíš žádnou ženskou nepotěší. Ohlédnu-li se dnes, po třiceti letech pak radostně zvolám: alelujá! Dobře tak! Získala jsem třicet let naprosté svobody a naučila jsem se žít sama. Pozor, nikoliv osaměle, protože se kolem mě trvale točí moje velká rodina, sestra, dcera a moji milovaní vnuci. To vše zabodnuto do opravdové hory práce! Středobodom mého života. Když jsme podepsali s Radkem rozvodovou smlouvu, řekli jsme si, že o našem společném životě nebudeme nikdy s nikým mluvit. k21.jpgTuto dohodu oba bezbytku plníme, s vájimkou výše zmíněných údajů, které ani v jeho, ani v mém životopise nemohou chybět. Dodnes se mě lidi ale na Radka ptají, proč s ním už nehraju... že nám to spolu ladilo. No, jo, odpovídám, ale to bylo v Uchu a od té doby jsme nedostali podobně kvalitní scénář. Dokud oba žijem, šance jsou. (Pozn.: Kniha vyšla v roku 2011 a tohto roku - 2012 natočili spolu nový film Vrásky z lásky.)

 

Zdroje:

www.cas.sk; www.topky.sk; www.azet.sk; www.youtube.com

Knižné zdroje: Bohdalová, J. a Kopecká S. : Fenomém Bohdalka, Praha - nakladateľstvo Slávka, 2011, str.176-1977; ISBN 978-80-86631-97-4